
Is er verschil in muziekkeuze voor een begrafenis of een crematie? Nee, muziek is iets wat in elke viering aanwezig is, op welke manier dan ook. Je kan kiezen voor snelle, instant oplossingen zoals een geliefde cd van de overledene of een afspeellijstje van iTunes of Spotify.
Je kan het ook wat grootser aanpakken en kiezen voor een koor of een liveband, die enkele nummers brengen naar jullie wens. Livemuziek is helemaal niet zo duur als wordt gedacht en het geeft de dienst een echte meerwaarde. Het is de ervaring van de Sereni uitvaartplanners dat families achteraf altijd zeer tevreden zijn over hun beslissing om met livemuziek te werken. Het geeft immers zo’n persoonlijke en menselijke ‘touch’ wanneer iemand live zingt of muziek speelt.
Muziek is ook perfect om de lege momenten tijdens een dienst in te vullen. Denk maar aan het binnenkomen van de aanwezigen, of tijdens de communie. Ook bij niet-kerkelijke diensten zijn er zulke momenten: het binnenkomen, buitengaan, groeten en dergelijke. Zo’n momenten kan je onmogelijk in stilte beleven. Vaak maakt muziek het verdriet minder zwaar, en de dienst minder droevig.
De keuze van muziek dient in eerste plaats de keuze van de overleden dierbare te zijn. Misschien had hij of zij een voorkeur, een favoriete artiest, of dat ene liedje dat hij/zij zo graag op zijn / haar begrafenis had gehoord. Verder is het belangrijk te denken aan wat de nabestaanden zélf graag horen, en niet meteen te kiezen voor de gangbare zaken.
Omdat liefde niet sterft.
Sereni, uw uitvaartplanner.

Mag je alle soorten muziek afspelen?
Heb je geen idee welke muziek je voor een begrafenis of crematie moet kiezen, dan helpen we je als Rouwcentrum Deseyne graag. Wij weten wat de populaire afscheidsliedjes zijn, voor opa’s en oma’s, voor vaders en moeders en luisteren graag naar de wensen van de muziekkeuze die naaste(n) wensen. Het is immers ons dagdagelijkse werk. Als Rouwcentrum Deseyene willen we een persoonlijke begrafenis garanderen, dus op maat. Via Mijn Sereni site, kan je een uitgebreide muziekbibliotheek beluisteren en je keuzes voorbereiden. Mijn Sereni is ontwikkeld omdat we aan families ook de keuze willen aanbieden om online hun begrafenis te plannen en anoniem. Mijn Serenii is een middel om ruimte voor rouwen op een andere manier aan te bieden. Rouwcentrum Deseyne wenst afscheid, verdriet, rouw, verlies en gemis een plaats te geven in onze maatschappij. Deze thema’s bespreekbaar maken, daar streeft Sereni elke dag opnieuw naar.
De teksten van de liedjes die gekozen worden, hoeven zeker en vast niet te gaan over afscheid, heengaan of verdriet. In tegendeel: er is een tendens waarbij de nummers gewoon liedjes/ muziek zijn die de overleden persoon en/of zijn nabestaanden graag horen.

In een kerkelijke viering is moderne muziek ook mogelijk, van heavy metal tot techno, klassiek, hiphop, … . Rouwcentrum Deseyne streeft ernaar om met jullie afscheid vorm te geven. Een uitvaart plannen start met een goed gesprek en Rouwcentrum Deseyne ontlast je van de praktische beslommeringen, zodat jullie de ruimte krijgen om te rouwen en verlies te verwerken. Rouwcentrum Deseyne biedt daarom ook een tal van mogelijkheden om ook na de uitvaart jouw en je naaste(n) bij te staan.

Het aantal nummers tijdens een viering hangt af van het soort viering en de invulling van de dienst zelf. Voor een burgerlijke plechtigheid ben je vrij in je keuze van muziek. Je vult die immers helemaal zelf in. Bij een kerkelijke dienst is het vaak gebruikelijk om te kiezen voor een instrumentaal nummer bij het binnenkomen. Als de familie en iedereen plaats heeft genomen, dan kan een gezongen lied worden afgespeeld. Andere muziekmomenten zijn na de eerste lezing en tijdens de offergang. Voorzie hier meer dan één nummer, liefst twee waarvan één instrumentaal. Vaak blijft de muziek doorgaan tot iedereen ter communie is gegaan. Bij het naar buiten dragen van de kist, wordt opnieuw muziek afgespeeld. Het is vaak een traditie om daarbij ‘in paradisum’ te gebruiken.